Antioxidanty sú látky, ktoré zabraňujú oxidácií v ľudskom tele. Niektoré antioxidanty vytvára telo samé, iné však musíme dostať do tela konzumovaním vysoko antioxidačných potravín alebo doplnkov. Napríklad pečeň produkuje a používa voľné radikály na detoxikáciu tela, zatiaľ čo biele krvinky posielajú voľné radikály, aby zničili baktérie, vírusy a poškodené bunky.
Niektoré typy molekúl kyslíka sa môžu v tele voľne pohybovať a spôsobujú to, čo je známe, ako oxidačné poškodenie. Keď sú hladiny antioxidantov v tele nižšie ako hladiny voľných radikálov (kvôli zlej výžive, vystaveniu toxínov alebo iným faktorom) – oxidácia spôsobuje v tele úpadok.
Aký to má efekt na náš organizmus?
- Zrýchlené starnutie
- Poškodené alebo zmutované bunky
- Rozbité tkanivo
- Aktivácia škodlivých génov v DNA
- Preťažený a oslabený imunitný systém
Antioxidanty zahŕňajú desiatky látok na báze potravín, o ktorých ste už predtým určite počuli, ako napr. karotenoidy (beta-karotén), lykopén, vitamín C, Co Enzym Q10, goji, granátové jablko a množstvo ďalších produktov, ktoré si predstavíme v článku 10 najúčinnejších antioxidantov.
Komentáre