Súvisí potravinová precitlivelosť so vznikom atopického ekzému?

Atopický ekzém je pomerné výrazné a značne nepríjemné ochorenie pokožky, ktoré sa prejavuje najmä u malých detí. Príčiny vzniku charakteristických prejavov atopie sú rôzne a jednou z nich je aj zvýšená citlivosť na niektoré druhy potravín.

Potenciálny vplyv potravín na rozvoj atopie u detí je nepriamo úmerný ich veku. To znamená, že čím je dieťa mladšie, tým je tento vplyv významnejší. Výskumy ale ukazujú, že u viac ako polovice detí s atopiou nehrá citlivosť na určitý druh potravín žiadnu úlohu a u dospelých pacientov je tento podiel ešte výrazne menší (do 4%).

Citlivosť na potraviny neukáže všetko

Zisťovanie citlivosti na potraviny by malo byť len súčasťou a jedným z prvých krokov v rámci ďalšieho diagnostického procesu. To, že testy u dieťaťa preukážu citlivosť na istú potravinu ešte neznamená, že mu táto potraviny aj reálne škodí. Pravdou tiež je, že až 90% potravinových spúšťačov u dojčiat spôsobuje kravské mlieko, pšenica, vajíčka alebo sója – teda minimum potravín, ktoré sa v zásade dajú nahradiť.

S rastúcim vekom však význam týchto alergénov dramaticky klesá, dokonca sa mení aj jeho spektrum. V dospelosti medzi hlavnými potravinovými spúšťačmi dominujú rôzne druhy zeleniny, orechov, rýb či látok, ktoré sa do potravín umelo pridávajú.

Prognózy sú optimistické

Čo sa týka prognóz vyhasínania potravinových alergií, tie sú celkom optimistické. Toľko zmieňovaná citlivosť na kravské mlieko zmizne u 90% detí v priebehu prvých troch rokov života. Horšie to je s alergiami na orechy či strukoviny. Až 9 z 10 alergikov si tento „kríž“ so sebou nesie po celý život. V takýchto prípadoch býva riešením diéta, respektíve vysadenie rizikovej potraviny. Diétu by si ale nikdy nemal ordinovať pacient sám – musí prebiehať pod dozorom odborníka, ktorý jej postup a výsledky pravidelne skúma a prehodnocuje. Vo všeobecnosti platí, že ak je diéta v priebehu 3 mesiacov neúčinná, lekár ju ukončuje.

Široké spektrum spúšťačov

Spúšťačov prejavov atopie môže byť niekoľko. K alergickým spúšťačom okrem spomenutých potravín radíme aj vzdušné alergény (plesne, roztoče, atď.) či kontaktné alergény (kovy, kozmetika), mnohé zo spúšťačov však majú nealergickú povahu. Atopický ekzém, respektíve jeho prejavy, môže vyvolávať a zhoršovať stres, fyzická námaha, prehriatie a výkyvy teplôt v okolí, kúpeľ v horúcej vode či menštruácia.

Úspešnej diagnóze tak v mnohých prípadoch predchádza príkladná spolupráca pacienta, ktorý dokáže odpozorovať a vyhodnotiť, čo mu škodí a čo nie. Jednou z príčin zhoršenia stavu atopia býva, okrem iného, používanie nevhodnej kozmetiky s obsahom alkoholov, vonných či iných dráždivých látok.

Mohlo by sa vám páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *